1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. НАЗС предприема действия по завеждане на колективен съдебен иск срещу ДФЗ и МЗХ

НАЗС предприема действия по завеждане на колективен съдебен иск срещу ДФЗ и МЗХ

Според организацията редица земеделски стопани ще бъдат ощетени по мярка „Агроекология и климат“ от ПРСР

Националната асоциация на земеделските стопани отправя покана към всички земеделски стопани, които ще бъдат ощетени с по-ниски от предвидените компенсаторни плащания по мярка „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, да се присъединят към завеждането на колективен съдебен иск срещу Държавен фонд „Земеделие“ и Министерство на земеделието и храните. Действията на Асоциацията са породени от продължаващите месеци наред неправомерни действия от страна на зам. министъра на земеделието и храните Васил Грудев. Редица асоциации и земеделски стопани многократно сигнализираха и се опитваха да влязат в диалог по проблемите, пред които са изправени, което до момента не доведе до никакъв резултат.

До този момент единственият официален коментар от страна на Васил Грудев беше на заседанието на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове на 27.01.2016 г. Тогава той  коментира, че е изменил наредбата за агроекологичните плащания (Наредба № 7 от 24 февруари 2015 г.) и вместо фиксиран размер на субсидията, МЗХ е посочило, че помощта ще е "до първоначално обявената субсидия".

Наредбата е променена „на тъмно“ още през август 2015 и то чрез промяна в заключителната разпоредба на друга наредба – за мярка ЛИДЕР (Наредба № 16 от 30 юли 2015 г.), която няма нищо общо със схеми за подпомагане на площ. В Заключителните разпоредби е добавена преди всяка стойност на ставките за подпомагане „в размер до“, вместо „в размер на”. Изменението не е оповестено на заинтересованите страни и се е случило след като фермерите са осъществили агроекологичните ангажименти, като са реализирали всички разходи по изпълнението им, за да не бъдат санкционирани.

Общият бюджет предвиден за мярка „Агроекология и климат“  е в размер на 223 милиона евро до 2020 година. Кандидатстването при едни условия с точно определени финансови параметри и одобряването при други, противоречи на европейските регламенти за прилагане на Програмата и е в остър разрез с българското законодателство.

Съдебният иск ще цели опазването на интереса на хиляди български земеделски стопани, които за пореден път ще бъдат ощетени от управленски решения „на тъмно“  без ясна причина. И към днешна дата, макар ДФЗ да съобщава, че предстои плащане по мярката, не е обявено колко и на кои стопани ще бъде разплатено.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.