1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нови квоти за риболова в Балтийско море

Нови квоти за риболова в Балтийско море

Дискусиите по този въпрос продължиха повече от 20 часа

За нови по-малки квоти за риболова в Балтийско море се споразумяха земеделските министри от Европейския съюз по време на Аграрния съвет в Люксембург. Дискусиите по този въпрос продължиха повече от 20 часа. В западната част на морето се запазват разрешените за улов количества от треска, но в източната част квотата за следващата година е с 8 процента по-малка.

Рибарите ще имат право да извадят 10 на сто по-малко камбала и 5 процента по-малко сьомга от водите на Балтийско море. За централната му част ще важи с една пета по-голяма квота за херинга.

Всяка година европейските министри, отговарящи за рибарството и аквакултурите, определят горни граници за улова в Балтийско и Северно море. Преди това Европейската комисия прави съответна препоръка, базирана на научни изследвания за популацията на отделни видове риба. При дискусиите след това се спори най-вече за разпределението на тези квоти между отделните държави, както и се търси компромис между интересите на рибарската индустрия и екологията.

Тази година Брюксел предложи забрана за улова на змиорки в Балтийско море. Министрите отхвърлиха обаче предложението и се разбраха да търсят общоевропейско решение за защита на този вид. Обсъждането на въпроса беше отложено за следващия Аграрен съвет през декември. Тогава ще бъдат определени и квотите за Северно море и Атлантическия океан.

От природозащитната организация WWF критикуваха решението да не се променя квотата за треска в западната част на морето. Според тях германските и датските рибари ловят прекалено много риба и застрашават популацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.