1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нови мерки за защита на пчелите в Германия

Нови мерки за защита на пчелите в Германия

Проектът за нова програма за защита на пчелите трябва да е готов до 21 юни

Нови мерки за защита на пчелите в Германия. До края на юни земеделското министерство и ековедомството ще представят програма срещу измирането на опрашителите.

При предишното правителство в Берлин двата ресора бяха разделени между коалиционните партньори и често се стигаше до спорове, какъвто беше случаят с глифозата. Тогавашният агроминистър Кристиян Шмит даде съгласието си за удължаване на европейския лиценз, с което предизвика гнева на екоминистерството под ръководството на социалдемократа Барбара Хендрикс.

Сега новите министри са се договорили да изработят общ план за мониторинг. Според министър Юлия Кльокнер, селското стопанство трябва да даде своя принос към опазването на насекомите. Тя изрази готовност да приеме всякакви мнения по въпроса.

Проектът за нова програма за защита на пчелите трябва да е готов до 21 юни, когато се навършват 100 дни от встъпването в длъжност на новия кабинет на Ангела Меркел. Според екоминистъра Свеня Шулце мерките трябва да забавят чувствително изчезването на насекомите. Тя настоява в програмата да се включат всички ресори, сред които са земеделието и транспорта.

Шулце изрази и задоволството си от европейска забрана за употреба на неоникотиноиди, но иска да направи още една крачка напред. "Ще работя за това препарати за растителна защита да получават само тогава лиценз, ако се гарантира достатъчна компенсация за тяхното влияние върху биоразнообразието", каза тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.