Няма да поевтинеят храните в магазините, заради по-евтиния газ

Автор: Данаил Андреев

Поевтиняването на газа с около 40% няма да се отрази на цените на основните хранителни продукти в магазинната мрежа. Това коментираха за Агро ТВ от няколко браншови организации. По думите им за цените на стоките влияят множество фактори, а газът е само една малка част от това.  
В консервната индустрия няма да има намаление, обясняват от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Председателят Стойко Кировски заяви,че дела на газта в производството на консерви е около 1-2% от общата себестойност. „Това означава, че колкото и да се намали цената на газта, на практика отражението в себестойността на продукта ще бъде не повече от 0,1-0,2% намаление, което е незабележимо. Това означава, че по никакъв начин няма да се намалят цените на консервите. Дори има много други обстоятелства, които водят до тяхното увеличение. Например – въвеждането на тол таксата, увеличението на работните заплати в сектора“, каза Кировски.
От Националния съюз на хлебарите и сладкарите също не виждат поле за намаление. Председателя Мариана Кукушева, допълва, че цената на газта се определя месец за месец. „Този месец спад с 40%, а следващият може да бъде и ръст от 10 на сто. Ние не можем да правим себестойност, при такива манипулативни новини, защото себестойността е икономически показател. В производството на храните, огромно влияние оказва цената на енергията. В производството на хляба цената на газа представлява около 1-2% от себестойността му, а цената на тока се покачи с 50% за промишлеността, но хлебопроизводителите не коригирахме цените. Сега с намалението на газта се компенсира ръстът от енергийните разходи“, обясни Кукушева. От Асоциацията на месопреработвателите в България допълват, че около 3% от крайната цена на продуктите в сектор „Месо“ се формира на база цената на газа. Останалите производствени фактори като ток, вода, тол такса, заплати, социално-битови придобивки на служителите са нараснали, потвърждават браншовиците. От Асоциацията заявиха, че основната им суровина свинското месо е с 50% нагоре в цената, заради африканската чума. Предвид това не се очаква да паднат цените за потребителите.

 

 

 

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар