1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няма яснота за новата финансова рамка на ЕС

Няма яснота за новата финансова рамка на ЕС

Основните трудности при преговорите идват от предстоящото излизане на Великобритания от общността

Решение за новата финансова рамка за Европейския съюз няма да има преди есента на 2019 година. Това стана ясно при поредната среща на държавните и правителствени ръководители в Брюксел, които спряха амбициозния план на бюджетния комисар Гюнтер Йотингер.

В своята декларация от срещата, политиците посочват, че преговорите за парите, предвидени за следващия многогодишен период, ще продължат под румънското европредседателство през първото полугодие на 2019-та. Окончателното решение ще бъде взето едва през есента.

В първи коментар президентът на Германския земеделски съюз Йоахим Руквид призова политиците да стигнат до резултати още преди изборите за Европарламент, които са насрочени за май следващата година. "Никой не знае какво ще се случи след това", изтъкна Руквид. По думите му, ако няма яснота по общия бюджет, селскостопанският сектор няма да знае с какви средства ще разполага след 2020 година.

Основните трудности при преговорите идват от предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз. Досега Обединеното кралство е един от най-големите нетни вносители в бюджета, редом с Германия и Франция. Редица политици от различни страни, както и комисарят Йотингер, настояват държавите да увеличат вноските си, за да не се налага орязване на средствата за отделните сектори. Холандия е една от страните, които са против такова увеличение на вноските.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.