1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обозначението на храните остава приоритет за Европейския съюз

Обозначението на храните остава приоритет за Европейския съюз

Предстоящото шведско председателство ще ускори преразглеждането на регулацията за етикетите

Етикетите за хранителната стойност, поставяни върху опаковките, ще останат приоритет на Европейската комисия и по време на шведското европредседателство, което започва на 1 януари. Очакваше се напредък по въпроса да има през последните 6 месеца, но усилията се забавиха, когато Комисията ще събира още мнения по темата.
 
Предстоящото шведско председателство ще ускори преразглеждането на регулацията за етикетите, става ясно от публикуваната от Стокхолм програма за първото полугодие на 2023 година. В момента Комисията работи върху оценка на въздействието въз основа на научните становища, изготвени от Европейската агенция за безопасност на храните и Съвместния изследователски център, както подадените от съответните заинтересовани страни предложения.
 
От Брюксел изтъкват, че ще разгледат всички досегашни решения за етикетиране на предната част на опаковката, които в момента са на пазара, за да се „вземе под внимание всичко, като показва плюсовете и минусите на различните системи“.
 
Информацията за устойчивостта на хранителните продукти в предстоящото хармонизирано етикетиране ще разчита до голяма степен на данни, събрани от производителите. Други заинтересовани страни бързо отбелязаха, че устойчивостта е само един фактор в сложния процес на етикетиране. Продължаващото преразглеждане засяга хранителните аспекти, но също и разширяването на указанието за произход за определени продукти, преразглеждането на правилата за маркиране на срока на годност, както и етикетирането на алкохолните напитки.
За да не се стигне до претрупване с етикети, някои евродепутати вече предлагат на опаковката да се слагат QR кодове, които да съдържат цялата информация. Единният подход е необходим, за да се избегне възприемането на различни системи в страните от ЕС, някои основани повече на хранителни навици, други на хранителни аспекти и произход на храната. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.