1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Очаква се понижение или задържане на речните нива

Очаква се понижение или задържане на речните нива

Водните количества на повечето наблюдавани реки в страната са над праговете за високи води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) в следобедните часове днес на места в Югозападна, а през нощта срещу сряда и в Централна България, ще превали краткотраен дъжд и ще прегърми. Количествата – до 8-10 л/кв.м. В сряда превалявания и гръмотевици ще има на места повече в Южна България. Количествата – 2-10 л/кв.м, на отделни места до 15-20 л/кв.м. В четвъртък превалявания и гръмотевици ще има само на отделни места в планините на Югозападна България в количества от 2-10 л/кв.м, локално до 15-20 л/кв.м.

През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са се задържали. Незначителни повишения са отчетени в горните течения на част от реките и в четирите басейна. Водните количества на повечето наблюдавани реки в страната са над праговете за високи води.

Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменили от - 10 см до + 4 см.

Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се повишавали с до + 4 см.

Източнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменяли от - 16 с до + 11 см.

Западнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменяли от - 6 см до +30 см.

В резултат на метеорологичната прогноза и хидрологична обстановка, днес нивата на по-голямата част от наблюдаваните реки се очаква да продължат да се понижават или да се задържат. В края на прогнозирания период (сряда и четвъртък ) са възможни повишения на речните нива в страната, вследствие на прогнозираните количества валежи.

Дунавски басейн: днес и утре ще има повишения в средното и долното течение на река Искър. Прогнозираните водни количества ще са над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. В сряда и четвъртък се очакват повишения в горното течение на река Осъм. Тогава се очакват повишения и в поречието на река Янтра – в горното течение на основната река, в горното течение на река Росица и в горното течение на Дряновска река. Прогнозираните водни количества ще бъдат над средно многогодишната стойност, но водните нива ще са под прага за внимание.

Според моделираните водни количества за река Русенски Лом водните количества в долното течение на реката ще бъдат над средно многогодишните стойности. Възможни са незначителни повишения на водното ниво, което ще бъде под праговете за предупреждение.

Черноморски басейн: в резултат на очакваните валежи са възможни краткотрайни повишения в горните течения на реките Средецка и Факийска.

Източнобеломорски басейн:

• Река Тунджа – възможни са повишения в средното и долното течение на реката, вследствие на прогнозираните валежи. Повишения ще има по притоците Мочурица, Боа, Синаповска, Боялъшка, Воденична, Манастирска, Коюнбунар, Поповска, Дереорман.

• Река Марица – очакват се повишения в горното течение на река Вича, в горното течение на Чепеларска и по цялото поречие на река Сазлийка.

• Река Арда – в резултат на прогнозирани валежи са възможни краткотрайни повишения в горното течение на основната река.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: водните нива в басейна двете реки ще са под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: водните нива в басейна на реката ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: в резултат прогнозирани валежи и снеготопене се очакват повишения във водосборите на реките Места – в целия басейн, и Струма – по средното и долното течение.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.