1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Очакват се краткотрайни повишения на речните нива

Очакват се краткотрайни повишения на речните нива

Водните количества в почти цялата страна са около праговете за ниски и средни води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес ще вали в Западна и Централна България, новите количества ще са предимно 5-15 л/кв.м. В петък валежите ще продължат, но в повечето места ще са слаби. Количества за денонощието ще са до 3-10 л/кв.м, на места в планинските и източните райони до 15-20 л/кв.м. В събота валежите ще се активизират. Очаквани количества ще са 10-20 л/кв.м, на отделни места в Западна България до 30-40 л/кв.м.

През изминалото денонощие (от 8 ч. на 6 до 8 ч. на 7 октомври) нивата на наблюдаваните реки в цялата страна са се понижавали или са останали без съществено изменение. Водните количества в почти цялата страна са около праговете за ниски и средни води, в долните течения на реките Огоста (Дунавски басейн), Провадийска (Черноморски басейн) и в средното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните от НИМХ реки са:

Дунавски басейн: водните нива са се понижавали с до – 22см

Черноморски басейн: изменения от + 4 до - 4 см.

Източнобеломорски басейн: изменения на речните нива от + 4 до - 11 см

Западнобеломорски басейн: водните нива в поречие Места са останали без изменения, а във водосбора на р. Струма са регистрирани понижения до - 6 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес, в резултат на прогнозирани валежи, се очакват краткотрайни повишения на реките Тополовец, Арчар, Лом, Огоста и р. Искър – в горното и средното й течение. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водни количества на 8, 9 и 10 октомври ще са около средната многогодишна стойност. На 8 и 9 по-значително ще се покачат водните нива на реките във водосборите на рките Искрецка и Малък Искър и в долното течение на основната река. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че количествата за 8, 9 и 10 октомври ще бъдат около средно многогодишната стойност, но под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 8, 9, 10 и 11 октомври ще бъде под средно многогодишната стойност. На 11 се очакват значителни повишения в горната част на водосбора.

Черноморски басейн – възможни са незначителни повишения на водните нива в горните течения на реките Провадийска и Камчия и по южночерноморските реки.

Източнобеломорски басейн – днес и утре, вследствие на прогнозирани валежи, са възможни повишения на водните нива в поречията Тунджа – в горното и средното й течение, на Марица и Арда – в горните течения. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водното количество на р. Черна при Смолян се очаква да достигне жълтия праг на предупреждение вечерта на 11октомври. Водното количество на р. Върбица при Златоград се очаква да достигне жълтия праг на предупреждение вечерта на 11 октомври.

Западнобеломорски басейн – в резултат на прогнозирани валежи днес са възможни повишения на речните нива във водосбора на реките Места и Струма.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.