1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Одобрен е проектът на споразумение за партньорство на България, очертаващо помощта от еврофондовете в следващия програмен период

Одобрен е проектът на споразумение за партньорство на България, очертаващо помощта от еврофондовете в следващия програмен период

Документът ще послужи като основа за провеждане на технически консултации с Европейската комисия

Правителството одобри проект на споразумение за партньорство на България, очертаващо помощта от европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) за периода 2014-2020 г. Документът ще послужи като основа за провеждане на технически консултации с Европейската комисия. Окончателният вариант на споразумението може да бъде представен за одобрение едва след влизане в сила на Регламента за определяне на общоприложими разпоредби за ЕСИФ и след окончателното одобрение от Европейския парламент на Многогодишната финансова рамка за следващия програмен период.

Споразумението за партньорство определя стратегията на държавата, нейните приоритети и организацията за ефективно и ефикасно използване на ЕСИФ за работа по стратегията на ЕС за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. Документът е разработен при спазване на принципа на партньорство с участието на представители на местните власти, социално-икономическите партньори, структури на гражданското общество, академичната общност.

Предвид заключенията от анализа на различията, потребностите за развитие и потенциала за растеж, в споразумението за партньорство на България са формулирани четири стратегически взаимнодопълващи се приоритета за финансиране и едно стратегическо териториално измерение. Стратегическите приоритети са:

  • образование, квалификация и заетост за приобщаващ растеж;
  • научни изследвания, иновации и инвестиции за интелигентен растеж;
  • свързаност и зелена икономика за устойчив растеж;
  • добро управление и достъп до качествени обществени услуги.

Стратегическото измерение е свързано с политиките за местно развитие според спецификата на териториите (градове, селски райони, територии, зависими от рибарство, с туристически потенциал и т. н.) и допълнително териториално измерение на секторните политики (здравна, образователна, социална и т. н.) при програмирането, приложимо в различна степен за всички приоритети за финансиране.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.