1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Одобрена е кандидатурата на България за членство в Схемата за горски семена и растения

Одобрена е кандидатурата на България за членство в Схемата за горски семена и растения

В заседанието взеха участие 13 страни-членки на Схемата, две страни – наблюдателки и представители на пет международни организации

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) одобри кандидатурата на България за членство в Схемата за горски семена и растения. Това стана на проведената в началото на м. октомври годишна среща на Организацията в гр. Копенхаген, Дания. В заседанието взеха участие 13 страни-членки на Схемата, две страни – наблюдателки и представители на пет международни организации – FAO, EUFORGEN, EFNA, ISTA и ISF. Българската делегация беше представена от инж. Свилена Божинова – директор на Горска семеконтролна станция - София и инж. Мария Беловарска – гл. експерт в Дирекция „Гори и лесовъдски дейности“ в ИАГ. По време на заседанието се представи българската система за сертификация на горски репродуктивни материали (ГРМ) и доклада от оценителската мисия на страната. След проведена дискусия, страните членки на Схемата за горски семена и растения към ОИСР гласуваха единодушно за кандидатурата на България за членство от 2018 г. Съгласно правилата на Схемата последната стъпка преди официалното приемане на страната ни за членка е одобрение от страна на Комитета по земеделие на Съвета на ОИСР.

Чрез присъединяване към Схемата на ОИСР ще се предостави възможност доставчици на горски репродуктивни материали - държавните горски предприятия, общини и частни лица да търгуват с останалите страни – членки на Схемата (с по-голям интерес за нас - Сърбия, Турция, САЩ, Канада и др.).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.