1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Одобрени са резултатите от редовното заседание на Съвета на министрите на земеделието и рибарството на ЕС

Одобрени са резултатите от редовното заседание на Съвета на министрите на земеделието и рибарството на ЕС

Министрите проведоха и политически дебат по Съобщението на Комисията относно новата Стратегия на ЕС за горите за 2030 г.

Министерският съвет одобри резултатите от редовното заседание на Съвета на министрите на земеделието и рибарството на Европейския съюз (ЕС). То се проведе в периода 11-12 октомври 2021 г. в Люксембург.
По време на заседанието министрите обсъдиха подготовката на Стратегическите планове по Общата селскостопанска политика. В позицията си страната ни посочи, че за намаляване на времевия натиск при изпращането на проект на стратегическия документ за одобрение от Европейската комисия (ЕК), е от значение да бъде проявен гъвкав подход от страна на службите на ЕК. Основно значение в процеса на разработване на Стратегическия план е наличието на достатъчно време за получаване на обратна връзка от земеделския сектор, хранително-вкусовата промишленост и преработка, както и заинтересованите страни в селските райони.
 
Министрите проведоха и политически дебат по Съобщението на Комисията относно новата Стратегия на ЕС за горите за 2030 г. Според България, управлението на горите е приоритет и отговорност на държавите членки. Баланс между трите стълба на устойчивост може да бъде постигнат само ако той бъде съобразен с националните и регионалните особености на горското стопанство. Страната ни също така обърна внимание, че необоснованото ограничаване на икономическите ресурси на горите, при липса на външно финансиране, в крайна сметка вероятно ще доведе до влошаване и на всички останали функции на горите, поради невъзможност за адекватното им управление.
 
Аграрните министри на страните членки дискутираха и преразглеждането на маркетинговите стандарти на ЕС за селскостопански продукти. Повечето държави, включително и България, подчертаха значимостта на маркетинговите стандарти и откроиха необходимостта от намиране на начини за тяхното допълнително подобряване. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.