1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Основният ресурс за развитие на селските райони ще е в една мярка, подкрепяща инвестициите

Основният ресурс за развитие на селските райони ще е в една мярка, подкрепяща инвестициите

Опростяват се процедурите на подпомагане, съгласно Проект на регламент за Развитие на селските райони (2014 -2020 г.) на ЕК

Проект на регламент за Развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. на ЕК представи д-р инж. Мая Нинова, държавен експерт в Дирекция „Развитие на селските райони“ на Министерство на семинар в Пловдив. Основният ресурс трябва да бъде насочен към мярка, която подкрепя инвестициите, обобщи смисъла на предстоящите промени в края на презентацията си Нинова.

Установените в приложение I размери на подпомагане могат да бъдат увеличени с 10- процентни пункта за дейностите, поддържани в рамките на тематичните подпрограми, свързани с малки стопанства и къси вериги на доставки, обясни държавният експерт. В случая на млади земеделски производители в планински райони максималните размери на подпомагане може да бъдат увеличени в съответствие с приложение I - с 20%, уточни тя. Максималният комбиниран процент на подпомагане обаче не надхвърля 90%, обясни Нинова.

Когато ПРСР предвижда тематични подпрограми, всяка една от тях ще включва конкретен SWOT анализ, конкретни цели на равнище подпрограма и набор от мерки, отделен план на специфичните показатели, заедно с планираните резултати и разходи. Предвижда се опростяване на подпомагането, като всички видове инвестиции ще бъдат обединени в една мярка.

Чл. 20 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Проекта предвижда подпомагане по тази мярка, която обхваща:

·    стартова помощ за:

- млади селскостопански производители (сегашна мярка 112). Подпомагането се предоставя на млади селскостопански производители;

- неселскостопански дейности в селските райони (сегашна мярка 311 и мярка 312 само за стартиране) Подпомагането се предоставя на селскостопански производители или членове на земеделското стопанство, които стартират неселскостопански дейности, и на микро- и малки предприятия в селските райони, извършващи неселскостопански дейности.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.