1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От 1 септември започва прием по европейската схема „Училищно мляко”

От 1 септември започва прием по европейската схема „Училищно мляко”

Разплащателната агенция субсидира максимално количество от 0,25 литра мляко на ден за дете

Документи за учебната 2011-2012 г. се подават до 30 септември в областните дирекции на ДФ “Земеделие”. Разплащателната агенция субсидира максимално количество от 0,25 литра мляко на ден за дете. Млякото задължително се предоставя в опаковка за еднократно ползване. На етикета ясно трябва да е изписано неговото количество и срокът на годност. Същото се отнася за сиренето и кашкавала, които се дават на децата в учебните заведения. Ако се предлагат сандвичи с млечни продукти, те трябва да са опаковани поотделно и на етикета да е обозначено тяхното количество. По схемата не се подпомагат мляко и млечни продукти, използвани за приготвяне на ястия.

Помощта, която Европейската комисия отпуска чрез Разплащателната агенция, е в размер на 18,15 евро за 100 кг млечни продукти при първа категория качество на млякото и 16,34 евро за 100 кг за втора категория.

Средствата за „Училищно мляко” се отпускат за доставката на продукти на Общността. Те трябва да са закупени, преработени и произведени в страната-членка само от сурово краве мляко, което отговаря на изискванията за качество на Регламент (ЕО) № 853/2004.

В България схемата „Училищно мляко” се прилага за четвърта поредна година. Тя им за цел да възпита в децата навици за консумация на мляко и млечни продукти и траен интерес към здравословното хранене. Помощта е насочена към ученици, които посещават редовно учебните заведения и детските градини. В обхвата на схемата са всички предучилищни, начални и средни училища, било държавни или частни.

Заявителите за помощта трябва да бъдат одобрени от Разплащателната Агенция. Подпомагането ще се изплаща само ако кандидатите спазят условията, заложени в Регламента (ЕО) № 657/2008.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.