1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От 2007 до края на 2011 г. по ПРСР са изплатени над 1,2 млрд. евро

От 2007 до края на 2011 г. по ПРСР са изплатени над 1,2 млрд. евро

Това сочи отчетът на Държавен фонд „Земеделие“

От 2007 до края на 2011 г. по Програмата за развитие на селските райони са изплатени над 1,2 млрд. евро (или близо 2,4 млрд. лв.) и са договорени над 1,7 млрд. евро, като само за осемте месеца на миналата година са подписани договори с размер на исканата субсидия от 500 млн. евро. Това сочи отчетът на Държавен фонд „Земеделие“ за 2011 г., включващ подробни данни за финансовата подкрепа, осигурена за сектора  от европейските фондове и националния бюджет.

Платените средства по вече приключилите общински проекти съставляват 38% от общия бюджет на програмата, който за седемгодишния период до края на 2013 г. надхвърля 6,4 млрд. лв. Въпреки ниския процент на усвояемост администрацията разчита на сериозна промяна, позовавайки се на значителните темпове  на договаряне, постигнати през последната година.

Към края на 2011 г. договореният ресурс по програмата надхвърля 1,7 млрд. евро, достигащ близо 59% от общия бюджет. След изпълнението на тези проекти общият ефект за икономиката се очаква да бъде три пъти по-голям, като се има предвид, че субсидията при частните проекти заема около 40-60% от стойността на инвестиционните проекти, коментира изпълнителният директор на Фонд „Земеделие“ Румен Порожанов, цитиран от investor.bg.

Той припомни, че одобрените проекти само за периода май-декември 2011 г. са с обща инвестиционна стойност за близо 1,5 млрд. лв.

Най-голям процент на договаряне през отчетения петгодишен период е постигнат при двете общински мерки, чийто ресурс отива за изграждане и ремонт на пътища и площади, за прокарване на ВиК инфраструктурата и за други проекти, свързани с подобряването на жизнената среда в селата. Към края на миналата година субсидиите, по които общините и Фондът са подписали договори, възлизат на близо 340 млн. евро.

Целия материал за изплатените средства по ПРСР за периода 2007-2011 г. четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.