1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От Българска Асоциация Биопродукти се обръщат за съдействие към президента Росен Плевнелиев

От Българска Асоциация Биопродукти се обръщат за съдействие към президента Росен Плевнелиев

Конфликтът между ДФЗ и МЗХ застрашава сигурността на страната, според вносителите на писмото

Българска Асоциация Биопродукти изпрати писмо до президента на Република България, г-н Росен Плевнелиев.

От Асоциацията (БАБ) са притеснени от случващото се в Държавен Фонд Земеделие и срамните спектакли, които се разиграват между двете институции – Министерство на земеделието и храните и ДФ Земеделие. За съжаление към този момент България не може да си позволи загубата на време в подобни конфликти, тъй като сме пред прага на загуба на огромни средства от европейските фондове и в ситуация на сериозно забавяне на сроковете за одобрение и подписване на договори за стотици проекти.

Последните събития доведоха Фонда до състояние, в което да няма легитимно ръководство и до невъзможност за взимането на каквито и да е решения. В момента тече процес на подписване на договори по много мерки, крайният срок за които беше 30 юни 2014 г. Ръководството твърди, че тези договори са подготвени и подписани от изпълнителния директор с дата 30 юни, но ако това не е така, при евентуална смяна на ръководството, никой друг не би могъл да подпише тези договори със стара дата. Това ще доведе до практически фалит на десетки земеделски производители и предприемачи, които вече са получили писмо за одобрение на проектите и ги изпълняват се казва в писмото.

В невъзможност да продължат съществуването си ще са и Местните инициативни групи, създадени по Ос 4 на ПРСР (”Лидер”), които са договорили с бенефициентите на местно ниво проекти, направили са административни разходи (най-често с гаранции, подписани от общините) и очакват само подписване на тези договори – отново с крайна дата 30 юни.

Вместо да проявят някаква отговорност и държавническо мислене, двете институции  - МЗХ и ДФЗ - се замерват с компромати и оставки, не могат да проведат нито едно легитимно заседание на Управителния съвет на Фонд Земеделие, още по-малко – да намерят работещо решение на натрупаните с месеци проблеми. Този въпрос засяга десетки хиляди земеделски производители, общини и малки предприятия в селските райони, които очакват от фонда решения по наболели въпроси и работа по техни проекти. Той е не по-малко застрашаващ сигурността на страната от банковата криза, тъй като ДФ Земеделие оперира с огромен финансов ресурс, а от стабилността в развитието на сектора зависи продоволствената сигурност на страната и социалният мир в малките населени места, където земеделието е основният поминък на хората.

От БАБ призовават г-н Плевнелиев да търси спешно решение по въпроса, ако е необходимо чрез поставянето му и на вниманието на Съвета за национална сигурност и вземането на политическо решение за необходимите персонални промени, така че максимално бързо фондът и министерството да заработят в екип и да се вземат важните и нетърпящи отлагане решения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.