1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Парламентът ще дебатира удължаването на мораториума върху закупуването на земеделска земя от чужденци

Парламентът ще дебатира удължаването на мораториума върху закупуването на земеделска земя от чужденци

Проектът е на "Атака"

Парламентарен цирк около отпадането от Нова година на забраната чужденци да купуват ниви се разигра вчера, 16 октомври. Сутринта депутатите гласуваха да дебатират в петък проект на "Атака" за удължаване на мораториума. Следобед две комисии към парламента - по външни въпроси и по еврофондовете, на практика го отхвърлиха.

Предложението да се дебатира проектът бе направено от зам.-председателя на "Атака" Павел Шопов още в началото на парламентарния ден. Така в приказки, гласувания и прегласувания планираният дебат по вота на недоверие към правителството се забави с близо час, пише "Труд". "Цял ден мина в гласуване на тази точка с променлив успех, очевидно целта е да не минем по същество", не издържа в един момент председателят на парламента Михаил Миков. В крайна сметка депутатите финално приеха проектозаконът да влезе на обсъждане в зала в петък преди парламентарния контрол.

Буквално часове по-късно в сградата на Народното събрание премиерът Пламен Орешарски даде да се разбере, че удължаване на забраната не е възможно. "Продължавам да твърдя, че искането за удължаване на мораториума за закупуване на земя от чужденци е нереалистично. Имаме договор за присъединяване от 2005 г., в който сме искали преходен период и го имахме", отсече той.

Малко след неговото изказване проектът на "Атака" не можа да мине първо сито в комисията по външни въпроси и в комисията по еврофондовете. Първата го отхвърли с мотив, че крайният срок, в който сме можели да искаме удължаване на забраната, е изтекъл през 2010 г., но препоръча да се въведат ограничения за придобиване на земя в някои райони на страната. Възможни ограничения са недопускане на продажби в пограничните райони, както е в Италия.

В други страни пък процедурата изисква чужденците да поемат ангажименти, че няма да преотдават земята, а ще я обработват като наемат местни работници. Втората комисия не разгледа законопроекта по същество, а излезе със становище, че противоречи на договора за присъединяване към ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.