1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Партията на Ангела Меркел губи фермерските гласове

Партията на Ангела Меркел губи фермерските гласове

Селското стопанство няма достатъчно подкрепа в обществото

Партията на германският канцлер Ангела Меркел губи подкрепата на едни от най-отявлените си привърженици – фермерите. Това показват както резултатите от последните избори на ниво федерални провинции, така и броят на партийните членове, алармират от партията на Християндемократите.

Стопаните в Германия по традиция са консервативно настроени и досега в голямото си мнозинство гласуваха за Християндемократите, или за техните съюзници от Бавария, Християнсоциалния съюз. Напоследък обаче партията на Ангела Меркел отчита отлив на членове, най-вече по-младите фермери, които вече не се идентифицират с политическата линия.

Една от причините за това развитие ръководството вижда в голямата коалиция със Социалдемократите, както и в разцеплението в собствените редици по отношение на селското стопанство. Освен това все повече депутати в Бундестага и провинциалните парламенти идват от големите градове и нямат връзка със селата, както е било преди години.

Заместник-председателят на партията на Християндемократите Силвия Бреер, която в Бундестага представлява селски регион в Северна Германия, смята, че фермерите имат готовност за промяна, но политиката не е в състояние да им каже как да я осъществят. Селското стопанство няма достатъчно подкрепа в обществото, а когато медиите отразяват аграрни теми, то в повечето случаи са с отрицателен знак.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.