Първа редовна среща под германско председателство

Германия, в лицето на земеделския министър Юлия Кльокнер, настоява за бързи решения

Директните плащания, търговията с храни и аграрни продукти, въздействието на коронакризата и случаите на африканска чума по свинете в Германия са основните теми при първия редовен Аграрен съвет под германско председателство. Срещата на министрите в Брюксел започва днес и се ръководи от Юлия Кльокнер.
 
Как ще изглежда бъдещата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз? Отговори на този въпрос, особено в контекста на едно по-екологично земеделие, насочено към опазването на климата, ще търсят земеделските министри. Най-важната подтема тук са директните плащания, за които има разнопосочни мнения.
 
Затова Германия, в лицето на земеделския министър Юлия Кльокнер, настоява за бързи решения. Най-късно до края на есента Берлин иска да постигне единна европейска линия, която да получи одобрението и на Европарламента. В момента аграрните субсидии са най-голямото перо в европейския бюджет и с около 58 милиарда евро годишно заемат близо 40 % от разходите на Брюксел. Основната цел на тази подкрепа е да се гарантира продоволствието в Съюза.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.