1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Първо класиране на проектите по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“

Първо класиране на проектите по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“

АЗПБ: Надяваме се, на бърз темп на договаряне по 4.1

Въпреки предстоящите избори и смяната на властта, Държавен фонд „Земеделие“ трябва да продължи да работи в обичаен ритъм. Коментарът е на Асоциацията на земеделските производители в България по повод първото класиране на проектите по подмярката 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“.

Обобщените данни от Държавен фонд „Земеделие“ показват, че ще бъдат обработени 27% или 866 проекта от всички подадени през втория прием по подмярка 4.1 заявления за подпомагане. От Асоциацията на земеделските производители в България, се надяват, на бързи темпове при сключването на договори с одобрените бенефициенти. “За нашите земеделци е важно самото договориране на проектите  да върви с бърз темп, за да могат да използват пролет-лято- есен на 2017г., да си реализират проектите, които са свързани със строителство, ремонт, реконструкция в техните стопанства“, коментира  Таня Дъбнишка, изпълнителен директор на АЗПБ.

240 проекта от приема по 4.1 от 2015 година са прехвърлени към сегашния по предложение на Асоциацията на земеделските производители в България. Все още обаче няма детайли по начина на тяхното разглеждане и одобрение. Таня Дъбнишка очаква да се сформира експертна работна група по този повод – за уточняване на процедурата. „Проектите от първия прием първо бяха с по-висок бюджет, по- висок таван и при прехвърляне на проектите с искане голяма част от земеделските производители ограничават своите инвестиции, а това променя и цялата структура на бизнеса, т.е. тука трябва да имаме механизъм, по който да е казано как един такъв променен бизнес план по-нататъка  бива разглеждан и оценен“, обясни Дъбнишка.

От Асоциацията на земеделските производители в България призовават стопаните, които изпълняват проекти по 4.1 или предстои да подпишат договори след втория прием, да спазват стриктно своите бизнес-планове, защото санкциите за нарушения са завишени.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.