1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пазарът на млечни продукти в Европейския съюз е заплашен от ново свръхпредлагане

Пазарът на млечни продукти в Европейския съюз е заплашен от ново свръхпредлагане

Фермерите не бива да произвеждат, без да се съобразяват с пазара

Пазарът на млечни продукти в Европейския съюз е заплашен от ново свръхпредлагане. За това предупреди еврокомисарят Фил Хогън след заседанието на Аграрния съвет в Брюксел.

След като средните изкупни цени в Европейския съюз достигнаха през ноември миналата година почти рекордните 38 цента за килограм, много млекопроизводители увеличиха доставките с 9 процента. Тези допълнителни количества обаче няма как да бъдат поети от пазара и, заедно с традиционното падане на цените през пролетта, това ще доведе до още по-силен натиск. Така постигнатият в края на 2016-та с политически усилия баланс има риск да се разклати. "Фермерите не бива да произвеждат, без да се съобразяват с пазара и да се надяват, че данъкоплатецът ще оправи нещата", коментира видимо ядосан комисар Хогън.

По време на заседанието на Аграрния съвет, Франция и Белгия бяха поискали Брюксел да отпусне определени количества обезмаслено мляко на прах на по-ниски цени за добавка към фуражите. Повечето агроминистри се съгласиха с това искане, но то срещна съпротивата на Европейската комисия. Хогън предпочита натрупаното от интервенцията сухо мляко да бъде продадено постепенно на търг. "Това е по-доброто решение, а не да измисляме нови и сложни мерки, които нямат голям ефект", посочи комисарят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.