1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Петя Ставрева: Президентът да наложи вето на актуализацията на бюджета

Петя Ставрева: Президентът да наложи вето на актуализацията на бюджета

Снимка:

Управляващите трябва да чуят гласа на общините при разпределение на финансовите ресурси

“Решението на правителството на БСП, ДПС и Атака за актуализация на бюджета чрез заем от 1 млрд. лева е ярка демонстрация на недалновидната и силно рискова финансова политика на управляващите. Отказът на властта да даде ясен отговор къде ще отидат тези пари  доказва, че задкулисието и корпоративните интереси продължават да диктуват дневния ред на мнозинството.” Това се казва в изявление на председателя на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева по повод актуализацията на бюджет `2013.    

С предложената актуализация управляващите демонстрират политика на временни и частични финансови решения, които не намират изход от проблемите, а ги задълбочават. Правителството на новата тройна коалиция продължава по стария начин – с нов заем, който на практика е актуализация на задлъжнялостта на България, се посочва в позицията.

Финансовото поведение на управляващите Ставрева определя като “тотално разминаване между амбициите на властимащите и реалните нужди на българските граждани и на местната власт в условията на продължаващата криза”.

Изводът “от предложената бюджетна актуализация е, че правителството има намерение да „раздава” ресурс, а не да създава условия за ръст на икономиката и ускорено развитие на регионите у нас”.

“От Обединени земеделци подкрепяме искането на Националното сдружение на общините в България местната власт да бъде подпомогната за разплащане на просрочени задължения към фирмите”, заявява лидерът на партията.

Това е необходимо, тъй като задлъжнялостта на общините към бизнеса у нас е по-голяма от тази на правителството. Също така голяма част от задълженията са резултат от държавни политики, които не са съобразени с възможностите на общините.

Вместо да дава гръмки обещания за повече правомощия на общините, кабинетът „Орешарски” трябва да предприеме конкретни стъпки за отпускане на необходимите средства, които са глътка въздух за местната власт, апелира Ставрева. 

По думите й днес България се движи на няколко скорости и причината за това е дългогодишното отсъствие на адекватна национална политика за развитие на регионите.

Управляващите трябва да чуят гласа на местната власт при разпределението на финансовите ресурси. Време е държавата да инвестира в развитието на българските общини и да не допуска тяхното финансово потъване и поставянето им в прекалена зависимост от централната власт, посочва Петя Ставрева. 

Правилният път е продължаване и ускоряване на процеса на децентрализация, инвестиции в инфраструктура и създаване на нови работни места в градовете и българските села, настояват от Обединени земеделци.

„Това няма да стане с тази актуализация на бюджета, която, по всичко личи, обслужва олигархията и статуквото. Президентът трябва да наложи вето над гласуваното решение”, е категоричната позиция на лидера на Обединени земеделци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.