1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. План за бъдещето на нидерландското селско стопанство

План за бъдещето на нидерландското селско стопанство

В концепцията са заложени точни параметри за качеството на почвите, водите, въздуха, климата и биоразнообразието

Докато страни като Германия все още търсят компромисен вариант за бъдещето на селското стопанство, съседна Нидерландия вече има концепция, изработена от широк кръг участници в сектора. Централната тема е желанието за незамърсени почви и по-голямо биологично разнообразие.
 
За целта страната се нуждае от цялостна преориентация на селскостопанската политика, се казва в доклад, съставен от представители на аграрния сектор, природозащитници, учени и бизнесмени. Документът е предназначен за новото правителство, което ще бъде съставено най-вероятно отново от досегашния министър-председател Марк Рюте, спечелил парламентарните избори в края на миналия месец.
 
В концепцията са заложени точни параметри за качеството на почвите, водите, въздуха, климата и биоразнообразието. Постигането трябва да стане за период от 20 до 30 години, а разходите се изчисляват на милиард и половина до 2 милиарда евро годишно.
 
Големите предизвикателства за селскит е райони в Нидерландия са азотът, климатът и биоразнообразието. За справянето с тях са необходими решения, които да подобрят качеството на живот и ефективността на селското стопанство. В тази връзка експертите предлагат създаването на специален фонд "азот", който да финансира мерки в региони, където има опасност за Натура 2000. Друго предложение е за изграждането на т.нар. "поземлена банка", чрез която могат да се купуват и разменят площи с цел тяхното екологизиране. 
 
В административно отношение планът предвижда по-силно участие на провинциалните власти, а координацията и цялостното ръководство на концепцията да бъдат възложени на ново министерство, което да обхваща селското стопанство, екологията и благоустройството.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.