1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Подновява се приемът по ПРСР за общините

Подновява се приемът по ПРСР за общините

Снимка:

Новият прием на проекти се обявява за бюджет от около 100 млн. евро

От понеделник (20.09.) приемът по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за общините се подновява. По двете публични мерки общините могат да кандидатстват с проекти за изграждане на селски пътища, канализация, водоснабдяване и друга междуселищна инфраструктура. Ще се приемат проекти също и за създаване или модернизиране на съществуващи центрове за социални, културни, спортни и друг тип дейности. Това обясни  изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева, цитирана от Агенция „Фокус”.

Промяна в предмета на инвестициите, които се финансират по линия на Програмата в  селските общини, няма. Новост е, че в рамките на този нов прием по двете публични мерки вече могат да кандидатстват и местните подразделения на вероизповеданията – с проекти за реконструкция на църкви.

Общините могат да кандидатстват с проекти до 22 октомври. Причина приемът да се отваря само за месец е фактът, че средствата по програмата за целия програмен период по двете общински мерки са почти изчерпани, обясни Илиева. Новият прием на проекти се обявява за бюджет от около 100 млн. евро.

С договарянето на тези средства, парите по двете мерки до 2013 г., ще се изчерпят. „От една страна се радваме, че интересът към тези социално насочени проекти е толкова висок, като на практика сме договорили предвидените пари за общините още в средата на програмния период. Но, от друга страна, би било добре, ако Управляващият орган на ПРСР предприеме стъпки пред Европейската комисия за осигуряване на допълнителни средства за общините”, каза Илиева. Общият размер на инвестициите по всички проекти, с които една община има право да кандидатства, не може да надхвърля 10 000 000 евро за целия период на действие на ПРСР – до 2013 г.

Към днешна дата по двете общински мерки са изплатени близо 290 млн. лв. авансово, с които ще стартира изпълнението на вече одобрени 250 общински проекта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.