1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Полицията в Делхи издига барикади около фермерите

Полицията в Делхи издига барикади около фермерите

През миналата седмица се стигна до сблъсъци между недоволни селскостопански производители и полицията

Не стихват протестите на индийските фермери в и около столицата Делхи. В опит да ги спре и да предотврати нови сблъсъци, полицията започна да издига барикади около лагера на недоволните стопани.
 
Фермерите твърдят, че властите са прекъснали електричеството и водоснабдяването в лагера, а интернет-връзките са заглушени. Премахнати са и всички подвижни тоалетни, поставени там в началото на протестите. Според властите спирането на интернет е в интерес на обществената сигурност.
 
През миналата седмица се стигна до сблъсъци между недоволни селскостопански производители и полицията, след като протестиращите пробиха с трактори уличните заграждения и нахлуха в историческата крепост Червения форт. Загина един фермер, десетки други, както и много служители на органите на реда бяха ранени. Протестите са насочени срещу предвидена от правителство реформа на правилата при търговията с аграрни продукти, за която има опасения, че ще окаже голям натиск върху изкупните цени.
 
Междувременно на страната на индийските фермери застанаха известни личности от западна Европа и Америка, сред които певицата Риана и екоактивистката Грета Тунберг. На техните призиви за подкрепа на стопаните от индийското външно министерство отговарят:
"Преди някой да коментира случващото се, е добре да проучи фактите и да се опита да вникне в ситуацията". Според правителството в Делхи една много малка част от фермерите в страната са против реформата. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.