Последиците от пандемията бяха основната тема на мартенската среща на европейските министри на земеделието

За пръв път в историята Аграрният съвет се проведе чрез видеоконференция

Двете най-обсъждани точки бяха функционирането на доставките в условията на затворени граници и достъпът до сезонни работници за селското стопанство. Засегната беше и темата за предварително изплащане на директните плащания, но решения не бяха взети по нито една точка.

Засега няма необходимост от държавна намеса на пазара за аграрни продукти, изтъкна германският министър Юлия Кльокнер. Тя посочи, че Европейският съюз разполага с достатъчно мощни инструменти в случай на сериозна криза. Кльокнер подкрепи искането на някои държави за удължаване на срока за подаване на заявления за директните плащания и призова за по-гъвкави контролни механизми.

На срещата стана ясно, че Ирландия настоява за европейска помощ за частното складиране на говеждо месо. В противен случай пазарът ще се срине, след като редица вериги за бързо хранене затварят повечето си ресторанти в Европа, посочват от организацията на ирландските говедовъди.

Подобно искане отправиха и от Европейската асоциация на млекопреработвателите. Те се опасяват, че много от мандрите скоро ще преустановят дейността си, без обаче да могат да пласират натрупалата се продукция.

Министрите бяха единодушни по въпроса за транспорта на храни през вътрешноевропейските граници. Те призоваха Европейската комисия да предприеме решителни мерки за създаването на зелени коридори, които да улеснят преминаването на камионите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.