1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Последна среща под германско председателство

Последна среща под германско председателство

Основна тема на срещата в Брюксел ще бъдат риболовните квоти за Атлантическия океан

Последният за годината Аграрен съвет под германско председателство ще се състои присъствено, въпреки коронапандемията. Основна тема на срещата в Брюксел ще бъдат риболовните квоти за Атлантическия океан.
 
Този въпрос се очертава особено труден, тъй като Великобритания вече не е в Европейския съюз и има сериозни претенции за риболова в своите води. Затова при определянето на количествата държавите членки ще трябва да се координират с Лондон, но това ще стане най-вероятно през януари, когато ще е ясно дали има търговско споразумение между Обединеното кралство и Съюза, което да включва и достъпа на европейските кораби до британското морско пространство.
 
Друга тема при срещата на министрите са етикетите за хранителните продукти. Повечето държави подкрепят идеята за общоевропейско обозначение на месо, произведено от стопанства, спазващи по-високите изисквания за хуманно отношение към животните. Очаква се ресорните министри да призоват Европейската комисия да направи съответното законодателно предложение.
 
Нееднозначно се приема показването на хранителните стойности с помощта на френската система Нутрискор. Италия е страната, която най-силно се противопоставя на предложението Нутрискор да се въведе в целия Съюз. От Рим се опасяват, че традиционни италиански продукти като зехтин или сирене пармезан биха получили лоша оценка, изразена с буквата Е на тъмночервен фон, тъй като съдържат по-големи количества мазнини и сол. Италианската позиция е подкрепяна и от други южноевропейски държави.  
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.