1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Правителството прие постановление към Наредбата за водноспасителната дейност

Правителството прие постановление към Наредбата за водноспасителната дейност

Предлага се допълнение на нормата на чл. 10 от Наредбата с нови ал. 3 – 6

Правителството прие постановление за допълнение на Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи. Предлага се допълнение на нормата на чл. 10 от Наредбата с нови ал. 3 – 6, съгласно които концесионерът или наемателят на морския плаж определя участъците от прилежащата към плажа акватория, които се обезопасяват максимално, в зависимост от пригодността за къпане, плуване и водни спортове съобразно конкретните особености и опасности, като определянето ще става със съгласуване с министерството на регионалното развите.

Предвид съществуващите противоречия в действащата нормативна уредба бяха проведени няколко експертни срещи с представители на концесионерите и наемателите на морски плажове, на които постоянно бяха отправяни предложения за осъвременяване и актуализация на посочената наредба.

Действащата наредба не отчита динамичните процеси, свързани с въздействието на Черно море по отношение на бреговата линия и активната плажна площ на морските плажове. Много често по бреговата линия или прилежащата акватория има опасни за здравето или живота на посетителите на морския плаж обекти-скали, останки от брегови съоръжения, подводни обекти или съоръжения, които правят къпането, плуването или упражняването на водни спортове опасно и застрашаващо здравето или живота.

Чрез предложеното допълнение на чл. 10 от Наредбата за морските плажове ще се допусне поетапно  обособяване на участъци с максимално обезопасяване в зависимост от конкретните особености на съответния морски плаж, което ще се определя от концесионера или наемателя на съответния морски плаж.

С оглед осъществяването на ефективен контрол по изпълнение на концесионните договори и договорите за наем на морските плажове, се предвижда концесионерите и наемателите на морски плажове ежегодно до 31 март да представят за съгласуване от министъра на регионалното развитие програма за организация на водноспасителната дейност за съответния летен сезон, придружена със схема за охраняваните части от прилежащата към морския плаж акватория и разположението на спасителните постове. Доптълнението на наредбата е прието по вносител.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.