1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Православните храмове получават над 66,5 милиона лева за реконструкция

Православните храмове получават над 66,5 милиона лева за реконструкция

Към настоящия момент са извършени плащания по 142 от проектите

За целия програмен период 2007-2013 г. по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места” на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) са одобрени общо 182 проекта на православните храмове и манастири в България. Те са на обща стойност малко над 66,5 млн. лв. Това съобщи изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” д-р Лозана Василева по време на информационния семинар, посветен на изпълнението на проекти на Българската православна църква (БПЦ) по ПРСР. Събитието се състоя днес в Рилския манастир „Свети Иван Рилски”.

Д-р Василева допълни, че средствата се отпускат за реконструкция и ремонт на религиозните сгради и за подобряване на прилежащите им пространства. Тя добави, че към настоящия момент са извършени плащания по 142 от проектите. Общата стойност на изплатените средства е малко над 25,3 млн. лв. и включва авансови, междинни и окончателни плащания.

По време на семинара експерти от ДФЗ посочваха на православния клир кои са най-често срещаните грешки при подаването на заявки за плащане. Особено внимание бе обърнато на промените в Наредба 24 от 29 юли 2008 г. по мярка 322 от ПРСР 2007-2013 г., които влязоха в сила от 1 август 2014 г. В нея е записано, че бенефициентите са длъжни да възстановят на Разплащателната агенция (РА) сумите от натрупани лихви по авансовите плащания. Те трябва да върнат и разликата между размера на изплатеното авансово плащане и одобрената сума по проекта, ако тя е редуцирана. Това трябва да стане до 10 дни от сключване на анекса към договора, предвиждат още промените в наредбата.

Възстановяването на натрупаните лихви по авансовите плащания се възстановяват на РА най-късно до 31 януари 2015 година и в срок до 5 дни от датата на подаване на заявката за междинно или окончателно плащане. В случай, че тези срокове не бъдат спазени, нарушителите ще бъдат санкционирани.

Експертите от ДФ „Земеделие” обърнаха индивидуално внимание на присъстващите отци и им дадоха съвети как да се справят с възникнали трудности в процеса на реализацията на проектите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.