1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предложените от ЕK мерки за борба с нелоялните търговски практики в сектора на хранителните продукти предизвикаха нееднозначни реакции в Германия

Предложените от ЕK мерки за борба с нелоялните търговски практики в сектора на хранителните продукти предизвикаха нееднозначни реакции в Германия

Фермерите ги подкрепят, повечето търговци обаче се изказаха против

Предложените от Европейската комисия мерки за борба с нелоялните търговски практики в сектора на хранителните продукти предизвикаха нееднозначни реакции в Германия. Фермерите ги подкрепят, повечето търговци обаче се изказаха против.

Фермерските организации са доволни от предложенията, които предвиждат плащанията за доставките да са в рамките на максимум 30 дни, както и да няма промени в договорите със задна дата. Според президента на Германския земеделски съюз Йоахим Руквид, Комисията е направила важна крачка като определя минимални правила срещу злоупотребата с преимуществото, с което разполагат големите вериги. "Сега тези правила трябва да станат задължителни за целия бранш и да бъдат наложени от съответните власти", изтъкна Руквид.

По думите му обаче предложените от Брюксел мерки все още не са достатъчни. Фермерите трябвало да получат повече права и възможности да се обединяват и да договарят помежду си цени, за да имат по-силни позиции при преговорите с търговците и преработвателите.

От Съюза на търговците в Германия предупреждават, че прекомерните регулации могат да се окажат излишни и вредни. Изпълнителният директор на Съюза Щефан Гент посочи, че и в момента нелоялните търговски практики са забранени в Германия и се наказват от контролните органи. Освен това забраната за определени клаузи в договорите с доставчиците нямало да изведе земеделските производители от кризата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.