1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предотвратяването и противодействието на опитите за измами и конфликт на интереси обсъдиха разплащателните агенции на ЕС на конференция в София

Предотвратяването и противодействието на опитите за измами и конфликт на интереси обсъдиха разплащателните агенции на ЕС на конференция в София

Снимка:

Тя се организира по инициатива на Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция

Конференция „Борба с измамите и конфликт на интереси в контекста на Общата селскостопанска политика“ се проведе в София в хотел „Интерконтинентал“. Тя се организира по инициатива на Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция.

В конференцията участваха представители на Генерална Дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“, Европейска служба за борба с измамите (ОЛАФ), представители на разплащателните агенции на страните от ЕС, представители на АФКОС, европейските делегирани прокурори в България, завеждащият отдел "Престъпления против финансовите интереси на ЕС и взаимодействие с Европейската прокуратура" във ВКП, зам.-председателя на КПКОНПИ, изпълнителният директор на НАП, изп. директор на ИА СОСЕЗФ.

Целта на срещата бе формирането на дългосрочна визия за ефективност, законосъобразност и прозрачност в дейността на разплащателните агенции, относно гарантиране на предотвратяването и противодействието на опитите за измами и конфликт на интереси.

Конференцията бе открита от министъра на земеделието Явор Гечев, Кристина Борхман, директор на дирекция „Ниво на увереност и одит“ към Генерална Дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ и изпълнителния директор на ДФЗ Георги Тахов.

„Тази среща ще внесе допълнителна динамика в нашите отношения, ще способства за изграждане на доверие и ще спомогне за създаването солидна основа за бъдещите отношения между Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна Агенция, Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“, Европейска служба за борба с измамите (ОЛАФ) и разплащателните агенции на страните-членки. Считам, че навременното и детайлно предоставяне на информация между нашите институции би спомогнало значително в борбата с опитите за измами и законосъобразното използване на фондовете от ЕС“, заяви при откриването на конференцията изпълнителният директор на ДФЗ Георги Тахов. Той подчерта, че предотвратяването на измамите и корупцията е от изключително значение, особено, когато това би защитило репутацията на Европейския съюз и неговите институции, и същевременно би гарантирало, че бюджета на ЕС се усвоява правилно с цел подобряване благосъстоянието на европейските граждани.

По време на конференцията се проведоха и практически семинари, относно оценка на риска от измами в контекста на новата ОСП и намиране на решения за предотвратяване и откриване на конфликт на интереси.

Участниците в срещата се договориха за съвместна работа и партньорство, за да се гарантира своевременния обмен на информация, което ще допринесе за изграждане на превантивен механизъм в борбата с опитите за измами и законосъобразното използване на фондовете от ЕС.

Всички се обединиха около това, че Разплащателните агенции на страните-членки на ЕС са длъжни да отговорят на очакванията на обществото за законосъобразност, прозрачност и откритост в административните процеси, както и на нетърпимост към опитите за корупция и злоупотреба със средствата от европейските и национални фондове.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.