1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предстои да бъде приет нов Закон за защита на растенията

Предстои да бъде приет нов Закон за защита на растенията

Законът ще осигури прилагането на европейските изисквания

Законът за защита на растенията е на етап второ четене в Пленарна зала (внесен на 04.06.2014 г.) Законопроектът беше внесен от Министерския съвет на 31 юли миналата година. На първо гласуване документът беше приет на 10 октомври същата година.

Приемането на изцяло нов Закон за защита на растенията е необходимо, за да се осигури прилагането на Европейското законодателство. По-конкретно на Регламент (ЕО) № 1107/2009 относно пускането на пазара на продукти за растителна защита и Директива 2009/128/ЕО за постигане на устойчива употреба на пестициди.

Със Закона ще бъдат въведени нови изисквания за земеделските производители. Ето някои от по-важните:

Относно Общите принципи за интегрирано управление на вредителите:

Спазването на общите принципи за интегрирано управление на вредителите ще стане задължително за земеделските стопани 3 месеца след приемането и обнародването на Закона за защита на растенията.

Общите принципи за интегрирано управление на вредителите включват комплекс от мерки, които целят да се постигне ефективно опазване на земеделските култури, като се дава предимство на агротехническите, биологичните, физическите и други нехимични методи, когато те осигуряват задоволително ниво на контрол на вредителите. Земеделският производител трябва да реши дали и кога да прилага продукти за растителна защита, на базата на извършено наблюдение върху развитието на вредителите, вземайки предвид праговете на икономическа вредност, конкретните площи, култури и климатични условия, като при необходимост ползва консултантски услуги.

Продуктите за растителна защита трябва да се прилагат при доказана необходимост и да бъдат селективни по отношение на целта, за да се осигури опазване на полезните организми и околната среда. На базата на данните за употребените продукти за растителна защита и данните за наблюдението на вредителите, земеделският производител трябва да провери доколко са успешни прилаганите мерки за растителна защита.

Относно интегрираното производство на растения и растителни продукти:

На доброволен принцип земеделските производители ще имат възможност да извършват интегрирано производство на растения и растителни продукти. За целта, освен общите принципи на интегрираното управление на вредителите, които стават задължителни за всички земеделски стопани, при интегрираното производство ще трябва да прилагат и т.н. специфични принципи. Това са специфични насоки за отглеждане и опазване на съответните култури, които са разработени и публикувани във вид на ръководства. Текстовете на издадените до момента ръководства можете да намерите на адрес:

http://www.babh.government.bg/bg/guides-plant-protection.html

Земеделски производители, които извършват интегрирано производство, имат право да обозначат произведената от тях продукция със знак, който съдържа думите „ИНТЕГРИРАНО ПРОИЗВОДСТВО”.

В случай, че земеделският производител реши да извършва интегрирано производство на отделни култури, то за него стават задължителни някои нови изисквания.

Относно употребата на продукти за растителна защита:

Съгласно новия Закон за защита на растенията, продуктите за растителна защита се категоризират в две категории на употреба: професионална и непрофесионална. Професионалната категория на употреба се разделя на две подкатегории: първа професионална и втора професионална.

Относно Обучението и сертифицирането на лица, които имат право да използват продукти за растителна защита от професионална категория на употреба:

Професионалните потребители на продукти за растителна защита, включително дистрибуторите и консултантите, трябва да притежават сертификат за работа с продукти за растителна защита. Този сертификат се изисква, когато лицата боравят с продукти за растителна защита от професионална категория на употреба. Сертификатът ще се издава от изпълнителния директор на БАБХ. Професионалните потребители, дистрибуторите и консултантите с висше образование в областта на аграрните науки, с професионално направление „Растителна защита” или „Растениевъдство“, ще получават сертификат по право, като действието му е безсрочно. Всички лица, които не притежават такова образование, могат да получат сертификат само след преминаване на обучение и успешно полагане на изпит. Предвижда се обучението да бъде присъствено или дистанционно. Сертификатът на тези лица е със срок на валидност 10 години.

Относно въздушното пръскане (текстът още не е четен и не е гласуван)

Новият Закон за защита на растенията въвежда разрешителен режим за пръскане с авиационна техника.

Продукти за растителна защита могат да се прилагат чрез въздушно пръскане само след писмено разрешение, издадено от директора на ОДБХ. Такова разрешение може да бъде издадено когато съществува опасност за растенията и растителните продукти.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.