1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предстои регистрацията на Българо-саудитска компания за развитие и инвестиции в гр. София

Предстои регистрацията на Българо-саудитска компания за развитие и инвестиции в гр. София

Двамата заместник-министри обсъдиха сътрудничеството между двете страни

България и Саудитска Арабия са пред финализиране на регистрацията на смесената Българо-саудитска компания за развитие и инвестиции в гр. София. Предстои да бъде проведено учредително събрание. Това стана ясно по време на среща между заместник- министъра на земеделието, храните и  горите  доц. д-р Янко Иванов и заместник-министъра на  околната среда, водите и земеделието инж. Манаур Хилал Алмушити в Рияд, Саудитска Арабия. На 7 октомври 2018 г. в Рияд бе подписан Меморандум за разбирателство между МЗХГ и SALIC за  създаване на компания в България, която да допринася за продоволствената сигурност на КСА. Двустранният документ бе подготвен във връзка със заявеното от българска и саудитска страна намерение за сътрудничество в областта на създаването на компания за преработка на зърно, маслодайни и фуражни култури и протеини.

Двамата заместник-министри обсъдиха сътрудничеството между двете страни. „Министерство на земеделието, храните и горите прави всичко възможно, за да насърчи българския износ на земеделски стоки за Кралство Саудитска Арабия“, заяви българският заместник-министър. Той отчете, че се забелязва по-висок интерес от страна на български производители към традиционното изложение Saudi Agro Food Exhibition. През тази година страната ни е представена от двойно повече изложители – 15.

По предварителни данни, през периода януари - юни 2019 г. експортът на селскостопански стоки за саудитския пазар се увеличава със 7% на годишна база. Най-голям принос за това има износът на шоколад и слънчоглед.

По време на посещението си в Рияд д-р Янко Иванов и министърът на околната среда, водите и земеделието Негово превъзходителство инж. Абдулрахман Ал-Фадли откриха българския щанд на изложението “Saudi Agro Food 2019”. Саудитското земеделско изложение представя най-новите технологични постижения, машини и практики в областта на селското стопанство. Тази година се провежда 38-ото издание и на него участват повече от 380 изложители, представляващи 34 държави. България участва за втори път с национален щанд в Международната изложба за хранителни продукти, съставки и технологии.  Страната ни е представена от производители на млечни и месни продукти, пакетиран ориз, мед, замразени плодове и здравословни барчета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.