1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проектите по агроекология не са разходени ефективно, според доклад на ЕК

Проектите по агроекология не са разходени ефективно, според доклад на ЕК

Одиторите са посетили четири държави-членки

Три четвърти от проектите по агроекология в Европейския съюз не са разходени правилно. Според Доклад на Европейската сметна палата проектите за подобряване на околната среда са неоправдано скъпи и неефективни.

По-голямата част от така наречените „инвестиции в непроизводствени дейности“ не са допринесли за защитата на ландшафта и биологичното разнообразие, съобщават от Европейската сметна палата. Обученията за развитие на селските райони струват много скъпо, се посочва още в доклада. Одиторите обаче са открили ясни индикации в 75% от случаите, че разходите са прекалено високи или недостатъчно добре обосновани. Поради слабости при избора на инвестиции, не са били проверени съгласно критериите за подбор дейности като например засаждане на живи плетове и възстановяване на влажни зони, в резултат на което са били финансирани недопустими проекти.

За периода 2007—2013 г. за инвестиции в непродуктивни дейности са изразходвани приблизително 860 млн. евро публични средства. Публичното финансиране от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и националното съфинансиране често достигат до 100% от общите допустими разходи. Одиторите са посетили четири държави- членки, които заедно са изразходили 80% от общия размер на разходите — Португалия, Дания, Обединеното кралство (Англия) и Италия (Пулия). Само пет от 28-те одитирани проекта са доказали, че са разходно ефективни. Докладът предупреждава, че този проблем може да не се ограничава само до извадката, тъй като проблемите произтичат от слабости в системите за управление и контрол на държавите членки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.