1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Програма за промяна на света до 2030 г. ще приеме ООН

Програма за промяна на света до 2030 г. ще приеме ООН

Има 17 цели за устойчиво развитие

Програма за промяна на света до 2030 ще приемат световните лидери в петък в централата на ООН в Ню Йорк. Тя е свързана с  преодоляване на крайната бедност, насърчаване на здравеопазването и образованието, както и контрол върху глобалното затопляне.

Този план за действие следва Целите на хилядолетието за развитие, стартирали през 2000 г. Новият план обаче е много по-амбициозен и подробен. 193-те страни-членки на ООН са определили 17 цели за устойчиво развитие. Първата е за изкореняване на бедността във всичките й форми. Повече от 800 милиона души все още живеят с по-малко от 1.25 долара на ден, особено в държавите на юг от Сахара и Азия. Земеделието влияе пряко върху няколко от поставените цели. Първата е елиминиране на глада, постигане на продоволствена сигурност, подобряване на храненето и насърчаване на устойчиво селско стопанство. Целта, фокусирана върху околната среда, също е свързана със земеделието чрез ограничаване на деградацията на земите и запазване на екосистемите и биологичното разнообразие.

Скептиците смятат, че новите цели на ООН са твърде амбициозни. Те влизат в сила на 1 януари 2016 г. Крайният срок за постигането им е 31 декември 2030 г. Изпълнението на поставените задачи предполага сериозно финансиране. ООН призовава правителствата да увеличат своите национални ресурси, като събират повече данъци и намаляват корупцията, особено в страните-производителки на петрол.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.