1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Производството на ориз в страната през последните години е във възход

Производството на ориз в страната през последните години е във възход

Около 20 % от стойността на разходите за отглеждането на оризова арпа са за поливна вода

Производството на ориз в страната през последните години е във възход. Според данните на отдел агростатистиката към Министерство на земеделието и храните, цитирани от Агенция Фокус от 20 хил. тона през 2005 г. количествата се увеличават до 57 хил. тона през 2010 г., или със 184,84%.

Средните добиви през периода 2005 – 2010 г. са сравнително стабилни и варират от 448,0 кг/дка до 522,7 кг/дка, според биологичните възможности на сортовете и климатичните условия през годините. При правилна агротехника от ориза е възможно да се получават високи добиви. Едно от основните предимства на оризопроизводството е слабата му зависимост от климатичните фактори – валежи, тъй като при отглеждането му се изисква 100 % осигуреност на вода за напояване. Общоприетата у нас технология за отглеждане на ориз се основава на заливно-поливен режим, със средна напоителна норма от 2400 м³/дка.

Един от основните проблеми с които се сблъскват оризопроизводителите е именно цената на водата за напояване. Около 20 % от стойността на разходите за отглеждането на оризова арпа са за поливна вода, като съществено значение за увеличаване на производството има субсидирането на поливната вода до 2009 г.

Цената на услугата „водоподаване за напояване” се определя въз основа на изготвени от доставчиците разработки за прогнозните поливни площи и водни маси за всеки поливен сезон, както и предвидените за това разходи.

За възхода на оризопроизводството в България немалка роля играе нарастването на международните цени на ориза. Реализирани са външни инвестиции на фирми и земеделски производители в областта на оризопроизводството и преработката на оризова арпа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.