1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проведе се 6-то заседание на УС на проект LIFE10 NAT/BG/000146 по Програма LIFE+

Проведе се 6-то заседание на УС на проект LIFE10 NAT/BG/000146 по Програма LIFE+

Бяха представени напредъка и реализацията на проекта

На 20.04.2015 г., в заседателната зала на Изпълнителна агенция по горите, в гр. София, се проведе шесто заседание на Управителния съвет на проект LIFE10 NAT/BG/000146 „Съхраняване на генетичния фонд и възстановяване на приоритетни горски местообитания в зони от НАТУРА 2000” по Програма LIFE+, по който Изпълнителна агенция по горите е асоцииран бенефициент. Координиращ бенефициент по проекта е ГСС София, a другия асоцииран бенефициент е  Сдружение „Инициативна група „Витоша“.

Целта на заседанието беше представяне на напредъка при реализацията на проекта, финансовия отчет на разходваните средства, обсъждане на възникнали трудности и проблеми при неговото изпълнение, възможностите за тяхното преодоляване, както и бъдещи инициативи и проекти, гарантиращи мултипликация и устойчивост на резултатите от проекта след неговото приключване. 

В срещата взеха участие д-р инж. Любчо Тричков – Административен асистент по проекта и Директор на дирекция ПМД, ИАГ; инж. Свилена Божинова – Директор на ГСС София; Олга Николова – Началник отдел в ЮЗДП, гр. Благоевград, инж. Георги Христосков – Директор на ТП ДГС София, г-н Юлиан Спиров – финансов асистент по проекта; Ива Александрова – гл.счетоводител, ГСС София; инж. Незабравка Вушкова – гл. експерт, ГСС София; г-жа Петя Славчевска – ст. експерт, отдел МД, ИАГ; инж. Радка Бояджиева – гл. експерт, РДГ София.

Работата на шестото заседание на УС по проекта бе водена от д-р инж. Любчо Тричков, който откри заседанието, представи дневния ред и накратко целите на проекта. Той наблегна на факта, че проектът включва изпълнението на изключително важни за горския сектор на България дейности, като създаването на Генна банка за съхраняване на генетичен материал от горскодървесни и храстови видове, възстановяване на приоритетни местообитания с европейска значимост и др.

По време на заседанието, инж. Божинова, направи презентация относно напредъка по проекта, а д-р инж. Тричков посочи дейностите които остават за изпълнение до приключването му на 30.06.2015 г. Беше обсъдена възможността за иницииране на промени в Закона за горите с цел включването на разсадника в Локорско в списъка на разсадници  с национално значение от Приложение 2 към чл. 27 на ЗГ. 

Финансовият асистент на проекта – г-н Спиров, представи накратко финансовото състояние на проекта, съответно разходвани и оставащи за разходване средства по бюджетни пера и бенефициенти. Беше обсъдена и възможността за преразпределение по пера на спестени средства от бюджета на проекта.

Инж. Божинова направи презентация относно концепция за изготвяне на проектно предложение по програма LIFE на тема „Национален горски информационен център Натура 2000“ и подаването му при публикуването на покана за набиране на проектни предложения през м. юни 2015 г. В презентацията бе посочена основната цел на проектната идея, а именно надграждането на стария проект с цел осигуряване на средства за функционирането на Генната банка, както и съхраняването на  генетичното разнообразие на горските местообитания от мрежата Натура 2000 в Р България и извършване на дейности за тяхното опазване и възстановяване.

Обсъдени бяха и инициативи за отбелязване на Деня на Натура 2000 на 21.05.2015 г., като евентуално отглеждане на създадени култури в зони Натура 2000 или пролетно почистване в защитени зони Натура 2000. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.