1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проверяват спонсорството за румънското европредседателство

Проверяват спонсорството за румънското европредседателство

Oбмисля се проверка и на правилата при организацията на европредседателството

Европейският омбудсман започна разследване на спонсорството на румънското европредседателство през първите 6 месеца на тази година. Проверката е инициирана след сигнал на неправителствената потребителска организация Фуудуоч.

Според критиката на Фуудуоч европредседателството на северната ни съседка е с финансовата подкрепа на една от най-известните компании за безалкохолни напитки в света. Още през февруари от организацията коментираха, че е "напълно неприемливо" компания за напитки да спонсорира Румъния, докато страната води европейската дискусия за хранителното законодателство и за нови правила за опаковките. В изявлението на Фуудуоч се казва, че това е в разрез с независимостта на политиката и вреди на нейната достоверност.

Информирайки Европейския съвет за решението си да започне разследване, омбудсманът Емили О'Райли съобщи, че обмисля проверка и на правилата при организацията на европредседателството. В писмо до Генералния секретар на Съвета О'Райли изтъква, че първоначалното становище на Брюксел за непоемане на отговорност за спонсорските договори е недостатъчно. По думите й европредседателството е "функционална част от работата на Европейския съвет и затова тя не вижда защо Съветът не иска да се занимава със случая. Затова омбудсманът дава на Съвета срок до 13 септември да отговори на въпросите.

Междувременно говорител на финландското правителство сподели, че Хелзинки няма намерение да дискутира темата с другите държави. Страната, която на 1 юли пое европредседателството също има спонсор - голяма германска автомобилна компания.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.