1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Развитие на малки и средни предприятия

Развитие на малки и средни предприятия

Потенциалът на България се крие в IT сектора и в селското стопанство

Малките и средни предприятия са гръбнака на икономиката. Темата за техния просперитет, иновативно и технологично развитие е поставено на дневен ред в политиката на ЕС. Какви са тенденциите в държавите от Западните Балкани, коментираха лидерите на организации, отговорни за развитието на иновациите и стартъп екосистеми от региона.

Основни проблеми за успешното развитие на малките и средни предпиятия в държавите от Западните Балкани е обезлюдаване на регионите, липса на достатъчно финансиране и лоша инфраструктура. Потенциалът на България се крие в IT сектора и в селското стопанство.

Държавите от Западните Балкани успяват да постигнат добри резултати по отношение на програмата Хоризонт 2020. Сред тях е активизирането на инвестициите в иновациите, водещи до увеличаване на конкурентоспособността на бизнеса. Друг основен проблем за правилното развитие на малките и средни предприятия в Европа е свързан с многокомплексния феномен за изтичане на мозъци. Подпомагането на малките и средни предприятия има нужда от нови механизми, които да реализират научните изследвания в реални иновации, допълва Мария Габриел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.