1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Рекорден брой европейци подкрепиха опазването на природата

Рекорден брой европейци подкрепиха опазването на природата

Близо половин милион граждани се включиха в най-голямото допитване в историята на ЕС

Почти половин милион души, сред които и хиляди българи, изискаха Европейската комисия да спаси екодирективите. В рамките на обществена консултация, Комисията се допита до мнението на гражданите за необходимостта от поправки в директивите, определящи мрежата от защитени територии Натура 2000. Това е най-големият брой отговорили в историята на Европейския съюз. Заради големия интерес, Комисията удължи срока на допитването до неделя,  26.07., полунощ.

WWF дава възможност всеки да се включи с предварително попълнен въпросник на www.wwf.bg/keepnature. Анкетата може да се попълни и на страницата на Европейската комисия.

През май няколко големи природозащитни организации, сред които WWF и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), започнаха кампанията Природата в опасност, за да предотвратят отслабването на съществуващите екодирективи. Кампанията настоява и за по-добро прилагане на съществуващите правила, установени в Директивите за птиците и за местообитанията.

Заедно с почти половин милион европейски граждани, над 120 природозащитни неправителствени организации също изпратиха ясно послание на европейските лидери: директивите не трябва да бъдат подменяни.

„Натура 2000 опазва дива природа от европейско значение, а България е сред страните с най-богато биоразнообразие. Хиляди българи осъзнават, че най-вече еко мрежата опазва българските реки и старите гори и искат да запазят силните регулации за природата“, заяви Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF България.

Всяко евро, инвестирано в мрежата Натура 2000, генерира седем пъти повече работни места, отколкото всяко евро, инвестирано в Общата селскостопанска политика.

„Натура 2000 дава допълнителна защита и възможности за емблематични места като Странджа, Пирин[1] и Витоша. Нещо повече, за последните диви плажове по Черноморието, като Камчийски пясъци например, европейската мрежа е единствената защита“, допълни Кавръкова.

За няколко месеца кампанията предизвика безпрецедентен обществен отзвук: на вицепрезидента Франс Тимерманс и комисаря по околната среда Кармену Вела са изпратени над 50 000 съобщения с искане да защитят директивите.

Директивите защитават над 1000 ключови вида и над 27 000 природни зони в Европа. На тях се дължи спасяването на знакови видове за континента, като сивия вълк, морския орел и обикновения тюлен. В резултат на това днес ЕС е дом на най-голямата мрежа от защитени територии в света – Натура 2000 – която покрива почти една пета от сухоземната площ на континента.

Научните доказателства показват, че регулациите ефективно опазват застрашените видове и заплашените местообитания и допринасят за социалното и икономическото развитие на местните общности и региони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.