1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Русия губи над 5,5 млрд. евро от западните санкции

Русия губи над 5,5 млрд. евро от западните санкции

Най-силно засегнати са металообработващата индустрия, селското стопанство и химическите заводи

Санкциите, наложени срещу Русия от Съединените щати и Европейския съюз, са нанесли през миналата година на руската икономика щети за над 5,5 милиарда евро, изчислиха от правителството в Москва.

Според доклад на руското министерство на икономиката щетите от европейските санкции са в размер на 2 милиарда и 140 милиона евро, а американските мерки са нанесли вреди за още милиард и половина. Към тях се добавят и близо 700 милиона евро от санкциите, наложени от Украйна.

Най-силно засегнати са металообработващата индустрия, селското стопанство и химическите заводи, се казва в доклада. Общо 62 държави са се включили в наказателните мерки срещу Русия, но правителството в Москва било добре подготвено и се справя отлично, твърдят авторите на документа.

Санкциите на Съединените щати и Европейския съюз бяха въведени през 2014 година заради руската агресия в Украйна и анексирането на Крим. В отговор Москва забрани вноса на храни от Европа, което доведе до временен срив на цените, тъй като големи количества млечни продукти и свинско месо останаха на вътрешния пазар.

В същото време от руското земеделско министерство съобщават, че през настоящия сезон, който продължава до август, страната може да изнесе 1 милион тона соя, което е с 20 процента повече, сравнено с предходния период. Само за периода от септември до декември 2018-та са изнесени 308 хиляди тона, т.е. с 23 на сто над предишното количество. Увеличението се дължи основно на голямото търсене от страна на Китай, за където са били насочени 97 процента от всички доставки.

За още актуални новини гледайте Емисиите на телевизия АгроТВ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.