1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Само 2,4 % са грешките в плащанията по раздел „Природни ресурси“ от бюджета на ЕС за 2017 година

Само 2,4 % са грешките в плащанията по раздел „Природни ресурси“ от бюджета на ЕС за 2017 година

Най-малко са неправомерно използваните директни плащания

амо 2,4 процента са грешките в плащанията по раздел "Природни ресурси" от бюджета на Европейския съюз за 2017 година. Това става ясно от доклад на Европейската сметна палата.

Раздел "Природни ресурси" обхваща Общата селскостопанска политика, рибарството и част от разходите за опазване на околната среда и климата. През 2016 година грешките в този раздел бяха незначително по-големи – 2,5 на сто.

Според одиторите от Европейската сметна палата миналогодишните грешки е можело да са с 1 процент по-малки, ако страните-членки бяха използвали правилно наличната информация. Най-малко са неправомерно използваните директни плащания, се уточнява в доклада. Те са под прага от 2 процента.

Основните причини за грешки в раздела "Природни ресурси" са неспазването на критериите за получаване на субсидии, сгрешени данни за площи и брой животни, както и неизпълнени задължения по опазването на околната среда.

В тази връзка одиторите препоръчват на Европейската комисия да проверят какъв напредък има при националните разплащателни служби по отношение на подкрепата на стопаните. Освен това от Брюксел трябва да оценят дали страните-членки предприемат адекватни мерки за ограничаване на грешките при изплащането на субсидии за подкрепа на пазара и при Програмата за развитие на селските райони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.