1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Съпротива срещу плановете на ЕС за ГМО

Съпротива срещу плановете на ЕС за ГМО

По въпроса ще заседава съветът на министрите на ЕС по околната среда

Срещу новите правила на ЕС за отглеждане на оспорваните генно модифицирани растения се надигна съпротива сред страните членки, предава АФП. По време на съвета на аграрните министри в Брюксел Италия и Франция се изказаха срещу плана на ЕК решението за отглеждане на генно модифицирана царевица и картофи да се предостави на отделните страни членки. Германия също е „по-скоро скептична", според европейски дипломати.

Държавите от ЕС още не могат да решат дали в бъдеще сами да определят отглеждането на генно модифицирани продукти. „Не можем да очакваме консенсус през следващите месеци. Остава още много работа", каза белгийският министър на земеделието Сабине Ларуел в Брюксел след заседанието на аграрните министри на ЕС.

Европейската комисия предложи в бъдеще всяко отделно правителство да взима решение дали да отпусне отглеждане на ГМО. Досега министрите в повечето случаи не бяха в състояние да постигнат мнозинство за разрешение или забрана в ЕС. Затова трябваше ЕК да решава.

Според Ларуел, която е ротационен председател на Съвета на ЕС в момента, много правителства все още имат въпроси относно последиците от национални решения. При това става дума както за възможни проблеми с принципно отворения вътрешен пазар на ЕС, така и за евентуални конфликти със Световната търговска организация (СТО). По тази причина съветът на министрите иска подробна правна проверка на предложението на ЕК.

„Нашето предложение не противоречи на наредбите на СТО и на правилата на вътрешния пазар", каза еврокомисарят по здравеопазването и защита на потребителите Джон Дали. След това по въпроса ще заседава съветът на министрите на ЕС по околната среда.

 

Етикети ЕС, ГМО, ЕК
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.