1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. САЩ и организацията Копа срещу "От фермата до трапезата"

САЩ и организацията Копа срещу "От фермата до трапезата"

Стратегията ще доведе до "брутална промяна"

Съединените щати и европейската фермерска организация Копа са против стратегията "От фермата до трапезата", лансирана от Европейската комисия. Вместо нея Вашингтон предлага "Коалиция за продуктивно селско стопанство".
 
Според американския министър на земеделието Том Вилсак осигуряването на храни за световното население, в комбинация с екологично селско стопанство, е възможно само, ако се използват най-модерните технологии и машини. В очите на Съединените щати европейската стратегия "От фермата до трапезата" върви по различен път и бяга от своята отговорност в борбата срещу глада. По време на международна конференция, посветена на бъдещето на селското стопанство, Вилсак посочи, че със своите цели за намаляване на препаратите и торовете Европейският съюз понижава продуктивността и по този начин вдига цените. Затова стратегията не предлага решения за осигуряването на прехраната, смята американският министър. От друга страна предложената от него коалиция се радва на одобрението на Мексико и на други страни в Южна Америка.
 
Стратегията ще доведе до "брутална промяна", е мнението и на президента на европейската фермерска организация Копа, Кристин Ламбер. Според нея "От фермата до трапезата" поставя под въпрос изхранването на населението на поносими цени, а намаляването на торовете и препаратите, както и принудата 25 % от площите да се обработват по биостандарти ще застраши хранителната независимост на Европейския съюз.
 
В конференцията участие взе и агрокомисар Януш Войчеховски, който за пореден път застана зад стратегията и отхвърли упреците от Съединените щати и Копа. Според него "От фермата до трапезата" няма за цел да намали производството в Евросъюза, а да подобри продуктивността, извеждайки на преден план прецизното земеделие. Биологичното селско стопанство Войчеховски нарече "шанс за малките ферми", който ще гарантира бъдещето на сектора. Комисарят обеща до края на следващата година Брюксел да изготви обстойна оценка на последствията от стратегията. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.