1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Неочаквано големи площи с царевица в САЩ

Неочаквано големи площи с царевица в САЩ

Според специалистите във Вашингтон фермерите са закъснели със сеитбата

Американското земеделско министерство не понижи прогнозата си за площите с царевица, а ги коригира нагоре. Повечето анализатори са изненадани. Според специалистите във Вашингтон фермерите са закъснели със сеитбата, но все пак са запазили предвидените площи.

Като реакция на данните, изнесени в месечния доклад, юлският контракт на царевицата в Чикаго загуби 6 процента до 4 долара и 15 цента за бушел. Новата реколта поевтиня също с 6 на сто до 4,25 долара за бушел. Цените в Париж последваха американския пример и паднаха с евро, евро и половина до 177 евро за тон.

В доклада си агроведомството във Вашингтон посочва, че фермерите в Съединените щати са засели 37 милиона хектара с царевица, въпреки сериозните проблеми по време на кампанията. Прогнозата от миналия месец беше със 700 хиляди хектара по-ниска. Частни анализатори оценяват нивите на 35 милиона хектара.

Повлечени от царевицата, цените на пшеницата също тръгнаха надолу, при все че площите с хлебно зърно са оценени на 18 милиона хектара, което е с около 100 хиляди хектара по-малко, отколкото при предишната прогноза. На борсата цените на пшеницата паднаха с около 4 процента до 5,28 долара за бушел, последвани от котировките в Париж, където новата реколта поевтиня с 2 евро до 180 евро за тон.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.