1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Сблъсъци между фермери и полиция във Франция

Сблъсъци между фермери и полиция във Франция

Стопаните се събраха пред сградата на градската администрация, където протестираха срещу реформата на Общата селскостопанска политика

До сблъсъци с полицията се стигна, след като около 5 хиляди френски излязоха на протест в град Клермон-Феран. Блокирайки с 500 трактора централния площад, те изразиха недоволството си срещу селскостопанската политика на правителството.
 
Стопаните се събраха пред сградата на градската администрация, където протестираха срещу реформата на Общата селскостопанска политика и срещу френски закон, предвиден да им гарантира по-добри позиции при преговори с аграрната и хранителната индустрия. Митингът беше организиран от френския земеделски съюз и от сдружението на младите фермери. До размириците се стигна, след като разярени фермери започнаха да рушат с тракторите си заграждания и електрически стълбове. За да ги разпръсне, полицията използва сълзотворен газ.
 
Сред най-недоволните са животновъдите от Централна Франция заради решението на Върховния съд да отмени задължителното обозначение на произхода на млякото. Стопаните протестират и срещу националния стратегически план по ОСП, който предвижда половината обвързани плащания за сектор животновъдство да бъде прехвърлена за стимулирането на протеинови растения. Фермерският съюз се опасява, че по този начин говедовъдите ще загубят между 30 и 50 процента от досегашните си субсидии. Животновъдите настояват за запазване на обозначение на произход на млякото и таван на директните плащания. 
В резултат на масовите протести – акции имаше и в други градове – министърът на земеделието Жулиен Дьонорманди покани представители на фермерските организации на среща в Париж по-късно тази седмица. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.