1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Франция няма да има обозначение на произхода на млякото

Франция няма да има обозначение на произхода на млякото

Жалбата срещу наредбата, въведена чрез декрет през 2017 година, беше внесена от голяма френска млекопреработвателна компания

Франция няма да има обозначение на произхOда на млякото. Това реши Върховният съд в Париж, следвайки аналогично решение на Европейския съд от октомври миналата година.
 
Макар че тогава люксембургските магистрати потвърдиха възможността националните власти да налагат задължително обозначение на произхода на млякото, те определиха, че такова обозначение може да има само, когато между качеството на хранителния продукт и произхода му има доказуема връзка. Наложените произволно национални обозначени не са съвместими със свободното движение на стоките и със забраната за дискриминация, задължителни за вътрешния пазар на Европейския съюз.
В своето решение Върховният съд на Франция следва тази аргументация. Според съдиите правителството в Париж не успяло да посочи обективно, че между географския произход и качеството на млякото или на продуктите, произведени от него, има тясна връзка. Затова въвеждането на задължително обозначение е незаконно.
 
Жалбата срещу наредбата, въведена чрез декрет през 2017 година, беше внесена от голяма френска млекопреработвателна компания. В правителствената заповед е записано, че на етикетите на продаваните в страната мляко и млечни продукти трябва да е посочена страната-производител. Като алтернатива беше възможно изписването на "произход ЕС", или "произход извън ЕС". Скоро след това Европейската комисия даде временно разрешение за френския модел и го определи като пилотен проект.
 
Случаят ще се отрази не само на френския, но и на целия европейски пазар, тъй като подобни желания за обозначаване на произхода има и в редица други държави.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.