1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Семейства започват земеделски бизнес с експертна помощ

Семейства започват земеделски бизнес с експертна помощ

Иван Пенов, предс. на УС на Фондация „Земята, източник на доходи“, Пловдив

Фондации обучават семейства за развиване на селскостопански бизнес

Честите промени в нормативната уредба са причина за по-затруднен достъп до субсидии в селските райони, затова е нужна експертна помощ. Това коментира за Агро ТВ Иван Пенов, председател на управителния съвет на Фондация „Земята, източник на доходи“, град Пловдив. От административното звено указват подкрепа както при кандидатстване с проект, така и при отчитането му. Какви хора кандидатстват и какви резултати са дали вече подпомогнатите, разказва експертът:
„Започнали сме с хора без никаква земя и вече имаме хора, които обработват 300 дка. Отглеждат основно интензивни култури, зеленчуци, тряйни насаждения. Хубавото на Пловдивска област е, че почвите и климатът са благоприятни за отглеждане на интензивни култури. Като преди 10 години с подкрепата на Фондация „Америка за България“ обучихме още 5 организации в страната да правят същото."
Фондацията обучава семейства за развиване на селскостопански бизнес, като прилага интегриран подход.
„Все още особено в земеделието имаме биполярна структура-много големи и много малки. Контактите, които имаме и с големи производители, и те започват да узряват, че трябва да има и други хора, други структури на тяхната територия. Вече започва да се наблюдава сътрудничество между малки и големи. Имаме нужда от малки, средни и големи. Тези структури трябва да имат еднакъв достъп до средства и консултации. В момента големите могат да си позволят, малките имат по-ограничен достъп."
Иван Пенов изтъкна, че в някои европейски държави се наблюдава движение на млади хора към селата, но у нас този процес е по-бавен, заради влошената инфраструктура в провинцията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.