Шарл Мишел с компромисен вариант за бюджета на ЕС

Планът за възстановяване след коронакризата е тясно свързан със следващата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз

Бюджет в размер на 1 билион и 74 милиарда евро предлага председателят на Европейския съвет Шарл Мишел за следващата седемгодишна финансова рамка. Освен това да има и възстановителен фонд с обем от 750 милиарда за справяне с коронакризата.
 
Според Шарл Мишел две трети от възстановителния фонд трябва да бъдат раздадени като безвъзмездни грантове. Против този план засега са страните от т. нар. "пестелива четворка" – Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, които настояват средствата да се предоставят под формата на заеми. Като компромис Мишел предлага Европейският съвет да има решаващия глас при разпределянето на парите. Това означава, че националните планове за получаване на помощите трябва да бъдат одобрени от квалифицирано мнозинство в Съвета, преди Европейската комисия да разреши изплащане на сумите.
 
Планът за възстановяване след коронакризата е тясно свързан със следващата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз. Предложената от Шарл Мишел сума е с 13 милиарда евро по-малка от тази, обсъдена на срещата на върха за бюджета през февруари, която завърши без успех. След това в края на май Комисията предложи малко над един билион евро, които също не бяха приети.
 
За да преодолее съпротивата на нетните вносители, Мишел, за разлика от Комисията, предлага да се запазят отстъпките от вноските. Според него такива отстъпки могат да получат Австрия, Дания, Германия, Нидерландия и Швеция. Нов елемент в предложението на председателя на Европейския съвет е увеличението на бюджетните средства, използвани за опазване на климата. Вместо досегашните 25 %, той предлага делът да се вдигне на 30 на сто. 
 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.