1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Шест регионални звена ще консултират бенефициенти по програма LIFE

Шест регионални звена ще консултират бенефициенти по програма LIFE

Програма LIFE има структури във всяка страна-членка на ЕС

Шест от Регионалните инспекции по околна среда и води – в Благоевград, Бургас, Монтана, Плевен, Пловдив и Русе, ще предоставят информация и консултации на желаещите да кандидатстват с проекти по програма LIFE на Европейският съюз (ЕС). Финансират се предложения, свързани с опазване на околната среда и с ограничаване на изменението на климата.

Програма LIFE има структури във всяка страна-членка на ЕС, като за целта са създадени т.нар. Национални звена за контакт. За България Националното звено за контакт е Министерството на околната среда и водите – дирекция „Координация по въпросите на ЕС и международно сътрудничество“.

С цел кандидатстващите по програма LIFE да имат по-лесен достъп, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева издаде заповед за създаването на шест регионални звена за контакт. В тях се обучават служители, които ще бъдат компетентни да дават подробна информация на потенциалните бенефициенти и да оказват техническа помощ при кандидатстване.

С последната покана за предоставяне на проектни предложения през 2016 г., България кандидатства с 25 проекта на стойност над 48 млн. евро, от които 27 млн. евро е финансирането от страна на ЕС. Очаква през май 2017 г. да бъда обявена нова покана за проектни предложения.

През следващата година МОСВ ще организира множество информационни срещи с различни заинтересовани страни, както в МОСВ, така и в шестте регионални звена.

МОСВ е координатор на програма LIFE и не съфинансира проекти. Средствата за тяхната реализация се осигуряват от програмата и бенефициентите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.