1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще бъдат внесени становища срещу Закона за земята

Ще бъдат внесени становища срещу Закона за земята

Имаше общо три неуспешни опита за създаване на Кодекс за земята

Създаването на Кодекс за земята продължава да е спорна тема. До 5 декември всички заинтересовани могат да дадат своето становище. Българската асоциация на собствениците на земеделски земи вече се обедини около общо становище срещу така наречените „бели петна“ в новия проектозакон.

Имаше общо три неуспешни опита за създаване на Кодекс за земята, който да обедини и обобщи досега съществуващите три закона. Ресорното ведомство подготви нов вариант на проект на закона за земеделските земи в 144 страници. 

Имаше остра критика от страна на бранша във връзка с предходните опити за обединение на всички разпоредби първо в кодекс, а след това и в закон. Затова земеделското министерство отново се опита да формулира точни и ясни правила за договорите, рентите, комасацията и начина на трайно ползване на парцели. От Българската асоциация на собствениците на земеделски земи искат да направят обща камара с други свои колеги и като едно цяло да станат членове на Копа и Коджека.

Документът е пуснат за обществено обсъждане, което продължава до 5 декември 2019 г. Остават само 2 дни, в които всички заинтересовани могат да изложат своето мнение.

Автор: Камелия Карaдочева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.